Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Naweeën van een babybeurs

Enkele gesprekken blijven nog nazinderen: zo sprak ik een mama die 38 weken zwanger is, en ik stelde haar de vraag: ‘Hoe zou jij willen bevallen?’ Ze antwoordde: ‘Eigenlijk onder water, maar het ziekenhuis heeft die voorzieningen niet, dus zal het een gewone bevalling worden. ‘

Wat maakt, dat een vrouw kiest voor een ziekenhuis waar ze de faciliteiten niet heeft die zij wenst voor haar bevalling? Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is niet altijd het beste ziekenhuis voor jouw wensen… Wat primeert? De band met een gynaecoloog die, als je geluk hebt, net van wacht is tijdens jouw bevalling, of een omgeving waar jij je comfortabel bij voelt?

Ook de grappige gesprekken met de papa’s blijven hangen in mijn lijf. Hoe betrokken de meeste papa’s ook willen zijn tijdens de bevalling, maar die voor een nog groter avontuur staan dan hun bevallende vrouw. De tijden van de sigaarrokende papa die in een andere kamer zit te wachten is lang verleden tijd. De papa’s van nu willen actie, betrokkenheid en richtlijnen. Want ook zij springen in het onbekende. Een bevallende vrouw kan aan haar lichaam voelen wat het nodig heeft, maar de papa heeft het :

  1. af te lezen van zijn vrouw haar gezicht of
  2. te horen van zijn vrouw,

wat niet altijd evident is.

Een ronde doorheen de zaal zorgde voor verrijkende gesprekken met allerlei soorten geboortewerkers. Aangename gesprekken met een huisarts, vroedvrouwen, mutualiteiten,… Elk zijn filosofie, zijn gedrevenheid, maar elk met dezelfde insteek: een koppel in de best mogelijke manier ondersteunen en begeleiden in deze fase van nieuw leven.

Een heel vermoeiend weekend, maar o zo dankbaar o.w.v. de collegialiteit, de openheid van het publiek en het enthousiasme van het geboorteveld.  Zaadjes zijn geplant en we kijken met volle verwondering toe naar de lente!

Je kan ons ook vinden op de babybeurs in Hasselt op 3 en 4 februari!