Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

De waarde van een doula

„Best veel geld, om handjes te houden “ …of waarom een doula haar geld waard is.

Ergens tijdens de zwangerschap komt voor iedere vrouw het moment dat zij erover nadenkt wat zij belangrijk vindt voor de geboorte van haar kindje.

Wat zijn haar wensen? Waar wil zij haar baby baren? Welke mogelijkheden wil zij bij de hand hebben?

Wie zal haar begeleiden?

Het antwoord op de laatste vraag is meestal “de partner”, soms ook haar eigen moeder, zus of beste vriendin.

De laatste tijd hoor je steeds vaker vrouwen die door een doula begeleid worden. Een doula is een vrouw die ervaringen met geboortes heeft, die de zwangere en partner tijdens de zwangerschap en tijdens de geboorte vanaf de eerste weeën begeleid. Zij is de emotionale steun, ondersteund de zwangere bij het opstellen van haar geboortewensen, geeft een massage, ondersteund ook de partner als hij met vragen zit. Zij heeft hierbij geen medische verantwoordelijkheid en kan zich hierdoor helemaal op het welzijn van de zwangeren concentreren.

De meeste zwangeren hebben tijdens hun zwangerschap een aantal afspraken met hun doula. Zo leren zij zich beter kennen en vertrouwen. De doula richt zich helemaal op de zwangere, helpt haar angsten weg te nemen, versterkt haar vertrouwen en samen ontdekken zij welke behoeftes de zwangere heeft. Tijdens de geboorte blijft de doula bij de barende en haar partner. Zij wordt niet afgewisseld door een volgende ploeg, zij blijft de hele tijd aanwezig. Zij ondersteunt de vrouw bij het opvangen van de weeën, ontlast de partner en zorgt voor een beschermde en knusse sfeer thuis en in het ziekenhuis. Zij legt protocollen uit en de voor- en nadelen van pijnbestrijding, masseert en zonodig houdt zij ook alleen de hand vast. Met hart en ziel is zij tijdens de geboorte aanwezig.

Er zijn inmiddels studies die bewijzen dat de aanwezigheid van een doula zich positief op de geboorte uitwerken. Minder lange weeën, minder pijnbestrijding, minder kans op een kunstverlossing, minder keizersnedes, minder kans op postnatale depressie en borstvoedingsproblemen en meer gelukkige moeders.

Iedere doula heeft haar eigen prijs, dat staat haar vrij. „Ja, maar waarom zal ik voor het handje houden geld betalen, dat kan mijn partner even goed! “ Ja, sommige partners kunnen dat zeker. Maar wat als er geen partner is, of je partner bang is dat hij de rol niet zo kan vervullen als nodig is? Of als de vrouw zich gewoon een extra begeleiding wenst om de partner te ontlasten tijdens de geboorte? In het ziekenhuis is de emotionele ondersteuning door tekort aan personeel en werkdruk vaak niet mogelijk. Daarbij is de psychische toestand van de barende erg belangrijk en heeft invloed op de geboorte. En nu komt de doula, en belooft deze mooie en menselijke dingen en wil er “veel” geld voor.

Echt waar? Ja echt waar.

En hoe gaat een doula dit groot bedrag verantwoorden? In haar prijs heeft de doula niet alleen de urenlange afspraken, massages, rijkosten, materiaalkosten en een heel slecht uurloon inbegrepen en een paar snacks. Zij geeft tijd! Zo veel tijd. De eerste afspraken, de berichten via whats app, de telefoongesprekken, de gedachten over de zwangere, die iedere doula zich maakt, de emotionele verbinding, het vertrouwen en het sprookjesachtige on-call-zijn.

Op wacht staan, on-call-zijn: Meestal 2 weken voor het uitgerekende datum tot aan de geboorte en dat kan ook met 42 weken zijn, heeft een doula alles aan de kant gezet voor haar cliënte. Geen verjaardagsfeest aan de andere kant van het land, geen glaasje wijn, geen bioscoop of theater of concert, geen dierentuin met de kinderen… De doula-tas is gepakt, de kleding ligt iedere avond klaar, de tank van de auto is vol, de babysitter staat klaar. Alleen wachten op het ene telefoontje. Het mobieltje is altijd daarbij, ligt op het nachtkastje, op de eettafel, gewoon altijd binnen handbereik.

De doula geeft ongelofelijk veel voor de barende, zij investeert erg veel van zichzelf. Niet alleen haar tijd, maar ook haar hart, haar gedacht. Zij is er helemaal bij. Voor de geboorte is zij er voor de zwangere vanaf de eerste wee en dat doet zij graag, Zij neemt de zwangere en haar wensen serieus, zij neemt ze waar, zij neemt ze aan.

De doula laat alles toe wat langs komt en zoekt iedere keer na de beste weg voor de vrouw, tot uiteindelijk de eerste adem van de baby als een wonder de geboorte beëindigt. Voor een doula is de barende niet de 3de of 4de of 5de vrouw op deze dag die een baby krijgt. Voor de doula is zij op dit ogenblik de ene. De ene waar alles om draait. En als de eerste dagen na de geboorte voorbij zijn, komt de doula nog een keer terug. Zij kan de kraamvrouw helpen met een sluitingsritueel, extra voedzaam eten meebrengen. Samen delen ze de ervaringen van de geboorte, misschien heeft ze foto’s gemaakt of een geboorteverslag geschreven. Misschien zijn er nog meer vervolggesprekken, misschien niet. En als het laatste afscheid van elkaar gekomen is, dan zullen de gedachten van de doula steeds weer tot haar zwangere gaan. Zij zal ze zich herinneren en regelmatig afvragen hoe het met haar gaat. Zij zal ze niet vergeten, want een onzichtbaar band zal blijven. En voor al dit vraagt de doula een relatief kleine bijdrage, die nooit uit kan drukken wat de meerwaarde van de doula is.

copyight ‘kleine wunderdoula’s’