Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

The road to motherhood

https://www.canvas.be/video/the-road-to-motherhood

The road to motherhood… Een korte, maar beklijvende reportage.

Geen franjes, geen spectaculaire beelden.

Gewoon een stem.

Van een mama.

Die haar verhaal vertelt.

En het kwam binnen…

Ook ik heb doelbewust gekozen voor een inleiding bij mijn eerste dochter. Uit onwetendheid, onzekerheid en een laag zelfbeeld. Omwille van vast te zitten in een stramien en angstig de dagen ouderschapsverlof te zien voorbijgaan zonder kind. Het kind dat welkom was. Maar dat achteraf gezien nog niet klaar was. En de mama ook niet. Het heeft meer dan een jaar zoeken en wroeten gekost om elkaar te vinden, elkaar te begrijpen.

De weg naar het moederschap blijft eentje met valkuilen en verdoken hoeken. Het stopt niet na een bevalling, na een eerste levensjaar. Het blijft puzzelen. Een evenwicht zoeken tussen jouw waarden en de verlangens van jouw kind of de maatschappij. Maar het gevoel van alleen te staan, samen met je kind, is een gevoel dat niet mag overheersen. Da’s een gevoel dat verscheurt, vernietigt, jou de kop indrukt. En waarmee niemand geholpen is…

‘It takes a village to raise a child.’

Ventileer.

Communiceer.

Laat je omarmen door alle warme armen rondom je heen.

Je bent nooit alleen als moeder.

 

Ik wil graag afsluiten met Sofies’ woorden : ‘Een bevalling is het meest rauwe, kwetsbare moment in een vrouw haar leven. Ik wens niemand de bevalling toe die ik heb meegemaakt, maar ik wens wel iedereen een bevalling toe. Dat is het schoonste wat je kunt meemaken, en dat moet ook bewaakt worden, dat dat het mooiste kan zijn wat iemand kan meemaken.’

Op jouw manier, op jouw tempo. Geheel volgens jouw gevoel. <3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *