Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kerstwensen en sterrenkindjes

Tijdens deze ‘warmste week’ word je overstelpt door allerlei goede doelen. Als doula en doordat een collega vrijwilliger is bij ‘Boven de wolken’, was mijn goed doel snel gekozen. Ik kocht 2 kerstbalsterretjes, eentje voor elke dochter; nog niet wetende dat ik heel kort daarna geconfronteerd zou worden met ‘mijn’ eerste sterrenkindje.

Een zwangerschap die plots eindigde op 25 weken en hoe verlanglijstjes en verwachtingen voor 2018 plots omgeslagen worden. Hoe kleine F* de wereld zag en deze onmiddellijk weer verliet.

Hoe ‘aanvaarding’ plots een werkthema wordt voor 2018. Schuld, schaamte, teleurstelling en verdriet dient allemaal een plaatsje te krijgen. Onbegrip, woede en onmenselijke pijn giert door ieders lijf die van dichtbij of van veraf dit helpt mee te dragen. Hoe kerstwensen en ‘een goede gezondheid’ plots heel banaal klinken wanneer je te kampen hebt met het verlies van een kind.

Lieve F*, je was meer dan welkom op deze wereld, maar iets dreef je onmiddellijk naar een plaatsje hoog boven de wolken. Ik heb je zien groeien in jouw mama’s buik, ik heb gezien hoe je 5 maanden lang gedragen en gekoesterd bent geweest door jouw fantastische mama.

Ik wens je toe dat je van daarbovenuit jouw mama en papa helpt dit verlies te dragen en dat jouw sterretje voor hen ooit een krachtbron mag zijn. Jij hangt alleszins hoog in onze kerstboom, omringd door vele lichtjes, en wanneer deze boom zijn naalden begint te verliezen, krijg jij een plaatsje om uit te rusten, en ieder jaar opnieuw mag jij weer schitteren in onze boom. Ik wens je een warm nestje toe- even warm als het was in mama’s buik, een speeltuin vol ontdekkingen en een vijver vol liefde. Weet dat jij hier een onuitwisbare voetafdruk hebt achtergelaten, lieve F*, en graag tot ziens.

 

Liefs,

Mieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *