Over mezelf

Over mezelf

‘Leven is groeien – en steeds weer bereid zijn om het oude los te laten en verder te gaan. Alleen zo leren we het: om open te staan voor de weg die het hart ons wijzen wil.’

Ik ben Mieke. Ik ben vrouw, echtgenote, moeder, therapeute, doula, vriendin en zoveel meer. Ben ik met al deze rollen geboren? Nee, dat heeft moeten groeien. Met vallen en opstaan.
Ik werd verliefd en trouwde, leerde de echtgenote-rol ten volle kennen. Ik werd moeder en ik viel. Hard. Mijn dochter was een spiegel voor mij. Eén die ik eerst heel ver van mijzelf wou wegduwen, maar die ik had te leren omarmen. Te koesteren.

Naast het moederschap werd er iets anders in mij wakker. De roep om ook de zorg voor anderen op te nemen. Ik volgde de 4-jarige therapeutenopleiding Interactionele Vormgeving aan de Educatieve Academie te Berchem en gaf mezelf de voeding die ik nodig had om deze te kunnen delen met anderen. Er was een zaadje geplant, een vuurtje om warmte en liefde door te geven aan diegene die het nodig hebben.

Ik werd een 2de keer moeder. Gewapend met de kennis van de 1ste bevalling wou ik het deze keer anders. En het wàs anders. Maar toch voelde ik me – ondanks alle puike medische zorgen – niet gezien of gehoord. Een onrecht en twijfel woedde in mij, totdat ik het antwoord daarop vond: de doula-opleiding via de Vlaamse Federatie van Doula’s. Doorheen die opleiding heb ik geleerd om dichter bij mezelf te komen, als vrouw, en daardoor kan ik vrouwen ook veel beter bijstaan in hun proces, zwanger of niet. Het feit dat ik mijn kern, mijn zijnskracht heb mogen ontdekken, maakt dat ik ook de ogen heb om dit te zien bij andere vrouwen, ook al voelen ze het bij zichzelf nog niet. Ik leer nog iedere dag.

Als therapeute engageer ik mij tot intervisie- en supervisiebijeenkomsten. Volg ik kort- en langdurige trajecten om te blijven bijscholen. Als doula verbind ik mij tot het volgen van workshops en het in contact blijven met collega’s m.b.v. doula-cafés en doula-dagen.

Maar bovenal leer ik van de mensen rondom me heen, mijn gezin, mijn vrienden, mijn cliënten,… Zij zorgen ervoor dat ik iedere dag opnieuw een nieuwe bril mag opzetten, met een vernieuwde kijk vol verwondering.
Mag ik jouw bril ook eens passen?